semnatura-posdru-top.png

Membri

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai noi si importante informatii.Alege o bona calificata!


time2online Joomla Extensions: Simple Video Flash Player Module
  • Asociatia Bonelor
  • Asociatia Bonelor
  • Asociatia Bonelor
  • Asociatia Bonelor
Home Parinti ||alege pro Avantajele angajarii cu contract a bonei Contractul bonei/babysitterului cu familia aduce avantaje de ambele parti


O treime din zi sau chiar mai mult de atat, bona/babysitterul locuieste in casa familiei careia ii ingrijeste unul sau mai multi copii. Se imprieteneste cu copilul, cu parintii acestuia, cu bunicii si, la un moment dat, granita intre relatia de prietenie si cea de munca se poate atenua. Sau, din contra, relatiile se pot deteriora si pot pune in pericol nu doar atmosfera din familie, ci pot avea urmari asupra dezvoltarii echilibrate a copilului/copiilor.
Un contract de munca al bonei/babysitterului, insotit de o fisa a postului atent intocmita, poate ajuta la prevenirea abuzurilor de ambele parti. Este doar unul dintre motivele pentru care este bine ca familiile sa angajeze bone/babysitteri cu contract de munca.


Contractul cu bona/babysitterul poate fi Contract individual de muncă sau Contract prestări servicii în cazul în care bona/babysitterul este PFA.

Iata avantajele, pentru fiecare parte contractanta.

Avantaje pentru angajator-beneficiar al serviciilor bonei/babysitterului:
Sa primesti zilnic o persoana straina in casa si sa o lasi sa se ocupe de copilul tau fara sa-ti iei minime masuri de siguranta este o abordare gresita. Incheierea unui contract intre familia angajatoare si bona/babysitter protejeaza atat copilul si familia, cat si gospodaria.
1. Protectie pentru copil. Un contract stabileste clar ce este si ce nu este acceptabil in legatura cu ingrijirea si supravegherea copilului/copiilor pentru care este angajata bona/babysitterul. Astfel, angajatorul stie cum vede bona/babysitterul lucrul cu copilul/copiii, iar bona/babysitterul afla ce cerinte specifice are familia.
2. Protectie fata de acuzatiile de reziliere abuziva a intelegerii/concediere abuziva. Mentionarea in contract a unei clauze privind modul de încetare a contractului cu bona/babysitterul, angajatorul previne eventualele acuzatii (care pot ajunge si in instanta) de concediere abuziva. De asemenea, un conract stipuleaza clar conditiile incetarii relatiei de munca dintre familie si angajator.
3. Protectie fata de abuzul de pozitie. O bona/babysitterul ar putea profita de un acord verbal cu privire la pozitia sa in familie si la alte beneficii, precum si de intelegerile incheiate doar verbal in legatura cu perioadele de boala/pentru probleme medicale si zilele libere. Un contract scris va preciza de la bun inceput drepturile pe care le poate avea bona/babysitterul si, astfel, va preveni situatii neplacute.
4. Protectie fata de acuzatiile de plata inechitabila. Stabilirea sumei reprezentand salariul bonei/babysitterului sau a pretului pe ora pentru zilele in care aceasta va presta ore suplimentare va protejeaza de discutii neplacute si de eventuale acuzatii din partea acesteia privind plata serviciilor pe care le-a prestat.
5. Fisa postului. Intocmirea fisei postului pentru bona/babysitterul cu contract ajuta la stabilirea clara a relatiei bonei/babysitterului cu familia angajatoare si o obliga la respectarea contractului.
6. Protectia informatiilor confidentiale. Contractul de angajare care include o clauza de confidentialitate obliga bona/babysitterul sa nu divulge unor terti informatii private despre familia copilului pe care-l are in grija si despre gospodaria in care lucreaza.
7. Renegocierea remuneratiei bonei/babysitterului. Familia angajtoare poate urmari performantele bonei/babysitterului la termenele de evaluare stabilite prin contract. Astfel, la sfarsitul fiecarei perioade de evaluare, cele doua parti pot renegocia termenii contractului, inclusiv remuneratia bonei/babysitterului, avand la baza evaluarea agreata.

Avantaje pentru bona/babysitter:

1. Vechime in munca si contributie la asigurarile de sanatate, pensii, somaj. Un contract legal incheiat aduce bonei/babysitterului avantaje in ceea ce priveste acumularea anilor de munca in vederea stabilirii cuantumului pensiei si a varstei de pensionare. Din salariu, vor fi retinute la stat contribuțiile pentru asigurarile de sanatate, pensii si somaj. De asemenea, in cazul incheierii contractului de munca prin desfiintarea postului, bona/babysitterul poate beneficia de indemnizația de somaj până la angajarea într-un alt loc de muncă. In plus, munca "la negru" incurajeaza abuzurile si, daca este descoperita de autoritati, se plateste cu amenda sau sancțiuni penale (amenzi între 500 lei - 1.000 lei și închisoarea între 2-8 ani pentru nedeclararea veniturilor).
2. Previne incarcarea cu sarcini suplimentare. Chiar si un angajator cumsecade poate aluneca in greseala de a supraincarca in timp, incet-incet, responsabilitatile bonei/babysitterului, dandu-i sarcini care nu erau, initial, prevazute. Creste astfel riscul ca bona/babysitterul sa clacheze si situatia sa escaladeze intr-un conflict sau, mai rau, sa aiba de sfuferit copilul/copiii aflati in ingrijire. Contractul, avand atasata fisa postului, da dreptul bonei/babysitterului de a refuza anumite sarcini pe care un membru al familiei ar dori sa i le dea.
3. Previne prelungirea abuziva a programului. La angajare, familia discuta cu bona/babysitterul despre programul pe care aceasta il va avea, iar contractul va stipula programul de lucru al bonei/babysitterului, stabilit de comun acord de cele doua parti, precum si suma pe care bona/babysitterul o va primi pentru orele suplimentare efectuate.
4. Protectie legala in caz de incalcarea contractului. Daca familia angajatoare incalca prevederile contractului, acesta este document legal ce poate fi utilizat in justitie pentru a proteja drepturile bonei/babysitterului. Contractul obliga familia sa respecte prevederile stabilite si, astfel, riscul de abuz din partea angajatorului este diminuat.
5. Drepturile salariale. Salariul/remunerația, plata orelor suplimentare, alte beneficii, dar si perioadele de evaluare a activitatii bonei/babysitterului ar trebui mentionate in contractul de angajare semnat de familie si de bona/babysitter. Acest contract asigura bona/babysitterul cava fi platit corect si la timp. In plus, in functie de rezultatele evaluarii, pe criterii stabilite si agreate de ambele parti contractante, bona/babysitterul poate solicita marirea salariului.
6. Dreptul la concediu medical si de odihna. Odata stipulate in contract perioada anuala de concediu de odihna platit si dreptul la concediu medical platit (în cazul contractului individual de munca), angajatorul este obligat sa le respecte. Daca aceste drepturi fac parte dintr-o intelegere incheiata doar verbal, exista sanse sa fie incalcate, fara ca bona/babysitterul sa poata demonstra incalcarea intelegerii initiale.

INFO SUPLIMENTARE:
• Bona/babysitterul trebuie sa declare veniturile obținute din contractele închiate cu familia laadmin. Financiara din raza adresei de domiciliu, sau adrsei sediului, în cazul bonelor/babysitterilor persoane fizice autorizate.
• Contractul nu trebuie incheiat la notar.
• Pe ce perioada e optim sa se incheie contractul- contractul poate fi încheiat pe perioada decisă de părți cu posibilitatea modificării lui în cazul în care apar situații neprevăzute la semnarea lui.
> Printre clauzele care trebuie să fie cuprinse în contract, menționăm necesitatea unor clarificări cu privire la :
• Identitatea persoanelor care semnează contractul (datele personale ale bonei/babysitterului și ale reprezentantului familiei cu care se semnează contractul)
• Atribuțiile bonei/babysitterului în raport cu activitățile sale
• Obligația angajatorului de a plăti contribuțiile sociale pentru angajat (pensii, asigurări medicale, șomaj)
• Programul bonei/babysitterului și dreptul bonei/babysitterului la repaos (concediu de odihnă, zile libere)
• Locul desfășurării activității de supraveghere și îngrijire la domiciliu a copiilor
• Criteriile de evaluare a activităţii bonei/babysitterului în raport cu activitățile pentru care a fost angajată
• Data de la care contractul urmează să îşi producă efectele;
• În cazul unui contract de muncă pe durată determinată sau al unui contract de muncă temporară, durata acestora;
• Condiţiile de acordare a preavizului de către părţile contractante şi durata acestuia;
• Salariul de bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale (de ex: decontare abonament transport), precum şi periodicitatea plăţii salariului la care salariatul are dreptul;
• Durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi ore/săptămână;
• Durata perioadei de probă.
• Instrucțiuni cu privire la utilizarea echipamentelor utilizate de către bonă/babysitter pe perioada de desfășurare a activității sale la domiciliul copilului

Facebook

Sprijina Asociatia ANBBPR

Contact

Contacteaza ANBBPR

Telefon : 021 323 68 68
Fax : 021 323 24 90